12.02.2013

Suwalkis valiti raudteejaamale uus asukoht

Poola raadio teatab, et Kirde-Poolas piirilähedases umbes 69 000 elanikuga Suwalki linnas muutub raudteejaama asukoht. Raudteejaama ehitus on osa Rail Baltica trassil tehtavatest ehitustöödest. Rail Baltic on raudtee mis ühendab Soome, Eesti, Läti, Leedu euroopa raudteevõrgustikuga. Millal uus jaam valmib, ei ole teaa kuid mitte enne paari aasta möödumist.

Hiljuti on Toomas Kümmel ja Hardo Aasmäe esitanud arvamusartiklis uue Poolat läbi trassi variandi kui see mis praegu on Euroopa transpordivõrgustikus TEN-T kokku lepitud:

"Leedu esmane huvi on saada Kaunasesse kaupade ümberlaadimise keskus. Võimalik reisiliiklus on kõrvaline. Põhjus on paljuski selles, et keskpikas tulevikuvaates ei pruugi Tallinna ja Berliini ühendav raudtee üldse läbida Varssavit, kuna tegu on ümbersõiduga. Kõige otsem tee on hoopis Šiauliai–Pagėgiai–Sovetsk (Tilsit)–Kaliningrad (Königsberg)–Mamonovo (Heiligenbeil)–Gdańsk (Danzig)–Byd­goszcz (Bromberg)–Kostrzyn (Küstrin)–Berliin.

Sarnast teed mööda läks ka sõjaeelne Tallinna–Berliini ekspress, mis jõudis siit ööpäevaga sihtpunkti. Lennuliikluse eelse ajastu kohta oli see kiire ühendus. Tulevikus oleks reisiliiklusel üle Kaliningradi/Königsbergi jumet nii Poola kui ka Saksamaa jaoks. Praegu neil tegelik huvi puudub ja meie oma Rail Balticuga neid ahvatleda ei suuda. Berliini–Kaliningradi (Kö­nigsbergi) reisiliin on juba Saksamaa ja Venemaa kokkulepe, mille kaal on midagi muud kui Rail Baltic. Hiljem selle liini otsa üks põhjasuunaline lisandus lükkida on juba üsnagi lihtne."


KAART 1: Suwalki uue raudtee peatuse asukoht. Tähistatud numbriga 1. Allikas.




Nagu Suwalki raudteejaama uudis näitab, siis mingit Šiauliai–Pagėgiai–Sovetsk (Tilsit)–Kaliningrad (Königsberg)–Mamonovo (Heiligenbeil)–Gdańsk (Danzig)–Byd­goszcz (Bromberg)–Kostrzyn (Küstrin)–Berliin marsruudil Rail Balticu rajamise plaani Poolal pole. Poola transpordivõrgustiku skeemi on kujutatud järgmisel kaardil.


KAART 2: TEN-T transpordi põhivõrgustik Poola põhjaosas. Raudteed, sadamad, raudtee terminali. Allikas: Annex I - VOL 14.
See skeem on järgimiseks pärast 29 Mai 2013 toimunud TEN-T revisjoni. Rahvusvahelise tähtsusega raudteeühendus siseneb Leedu pinnalt Marijampole asula lähedalt, liigub Suwalkisse, sealt Bialystoki linna ja sealt edasi pealinna Varssavisse. Mingeid muid trasse või suundi Poolas arutlusel ei ole. Samuti on uudis märgiks, et Poola on stabiilselt Rail Balticu arendamisega edasi tegelemas.




Allikad:

No comments:

Post a Comment