12.10.2013

Rail Baltica kaubavahetuse edendajana

Per Ficsher kes töötab Commerzbank´s KIE (Kesk- ja Ida-Euroopa), Venemaa, CIS (endised SRÜ riigid), Baltimaade ja Türgi finantsinstitutsioonide juhina (head of financial institutions CEE, Russia, CIS, Baltics and Turkey at Commerzbank) kirjutab oma artiklis Eastern and Western Europe: Narrowing the Trading Gap (Ida- ja Lääne-Euroopa: kaubavahetuse lõhe vähendamine) sellest kuidas Rail Baltic aitab vähendada lõhesid Ida- ja Lääne-Euroopa vahel. Fischeri vaade piirkonnale tõenäoliselt peegeldab üsna hästi kuidas välismaine institutsionaalne nn "tark raha" piirkonda vaatab.

Fischer alustab oma artiklit Eurotsooni kirjeldava majandusstatistikaga ja möönab, et kasv on aeglustunud kuid rõhutab eraldi, et Ida-Euroopa erinevalt Lääne-Euroopast on kiiremini kasvav ning ka üha suuremat tähtsust omandav piirkond mis loob ka Lääne-Euroopa firmadele olulisi koostöövõimalusi. Kuigi kasv on kiirem, on ka riskid suuremad. Fischer toob välja kolm peamist riski ja võimalust.
1) Euro tähtsus. Läti võtab alates Jaanuarist kasutusele ühisraha ja Läti kaubavahetus EL riikidega on Fischeri hinnangul tänu sellele kasvamas, nagu juhtus ka Eestiga pärast Euro kasutuselevõttu. Euro kasutuselevõtt tähendab et valuutariskide maandamise pärast ei pea enam muretsema.
2) Rail Baltic. Fischeri hinnangul on see täiendav vahend mis kasvatab kaubavahetust: "See kaubatranspordi ühendus tekitaks elutähtsa ühenduse Baltimaade ning Kesk- ja Ida-Euroopa riikide vahel mistõttu paranevad kaubaühendused ja kaubavahetus linnade ja regioonide vahel."
3) Situatsioon Ukrainas. Kuigi Ukraina on hiljuti EL vabakaubandusleppe allkirjastamise tagasi lükanud, ei ole ta täielikult ka Venemaa suunas kaldunud. Kuna Ukraina majandus on hiljuti kukkunud, siis on Ukrainal kasulik kalduda lääne poole, sest ligipääs Euroopa turgudele soodustab täiendavaid investeeringuid regioonid.

Ficher selgitab ka, et kasvavad riskid toovad kasvava ettevaatlikkuse. Kuigi eksisteerib ilmselgeid kaubandusvõimalusi, siis alanev majanduskasv ja kõrgenenud riskid viivad selleni, et Lääne investorid muutuvad rohkem valivaks ja valivad ainult tugevaid riike ning väldivad ilmselgelt probleemseid nagu Ungari, Bulgaaria ja Tśehhi.


Fischer jätkab tehnilise pangandustoodete tutvustamisega kuidas paremini kaubavahetusega seotud riske vähendada, mis käesoleval hetkel Rail Baltica kontekstis pole enam aktuaalne info. Oluline on hoopis see, et teatud olulised süsteemsed riskid (systemic risk) tuleb riikidel maandada enne kui üldse hakata end Lääne- ja globaalsetele investoritele esitlema. Eesti on olnud edukas erinevate süsteemsete riskide vähendamisel:
  • eelarve on olnud pikalt ülejäägis ja riigi võlakoorem väike
  • kasutusele on võetud Euro
  • riigi üldine korruptsioonitase on madal
  • erinevate majandusindikaatorite osas ollakse heal positsioonil (ease of doing business, IT usage etc)

Kuid järele on jäänud üks väga oluline süsteemne risk: Eesti kaugus Euroopa tuumikust. Rail Baltic on süsteemselt oluline käitur majanduses mis aitab Eestit perifeeria staatusest välja.


Järgnevalt esitatud info pärineb Carsten Schürmanni ja Ahmed Talaat´ uurimustööst Towards a European Peripherality Index (Final Report) mis tegeles perifeersuse teemaga Euroopas. Uurimustöö pärineb aastast 2000, kuid mis puudutab transpordiühendusi, siis need on ka aeglased paranevad mistõttu perifeersuses sisulisi muutusi pole olnud.


KAART 1: Periferaalsus Euroopas. Allikas: lk 15.

Kaart kujutab majanduslikku ja logistilist periferaalsust Euroopas 0...100 punkti skaalal. Nagu näha, siis Baltikum on väga perifeerne. 

KAART 2: ligipääsetavuse potentsiaal aastal 1996 mööda raudteed. Allikas: lk 16.



Üks oluline võimalus periferaalsuse vähendamiseks on luua paremad ühendused. 1996 aastal oli rongiga ühendus Lääne-Euroopaga nõrk kogu Ida-Euroopas. Praeguseks pole olukord palju muutunud. Kui püsivad transpordi valdkonnas lõhed, siis püsivad lõhed ka majanduslikus ja sotsiaalses arengus.



KAART 3: Periferaalsus suhtena populatsiooni ja SKP-sse. Allikas: lk 47.

Kaart 3 näitab periferaalsust suhtena populatsioonile ligipääsetavana autoga (üleval vasakaul) ja kaubaautoga (üleval paremal) ning periferaalsust suhtena SKP ostujõupariteeti ligipääsetavana autoga (all vasakul) ja kaubaautoga (all paremal). Baltikum on igaljuhul perifeerne ala ja on ära lõigatud nii populatsioonist kui ka Euroopa majandustuumikust. Sellises olukorras ei ole ka välisinvestoritel mõtet Ida-Euroopasse investeerida.

JOONIS 1: Perifeersus suhtena SKP ostujõu pariteeti ligipääsetvana auto ja kaubaautoga. Allikas: lk 48.

Joonis 1 näitab hosrisontaalteljel periferaalsust SKP ostujõupariteeti ligipääsetavana autoga ja vertikaalteljel ligipääsetavana kaubaautoga. Eestit tähistavad tumerohelised täpid üleval paremal nurgas. Eesti positsioon on väga halb.


Varasemalt on RBR kajastanud uuringut mille põhjal võib öelda, et Baltikumi kogukasu majandusele Rail Balticust on 1 687 669 396 EUR, millest kasud makromajandusele Eestils 313 020 366 EUR, kasud Lätile 753 234 381 EUR ning kasud Leedule 621 401 649 EUR. Perifeersusel on selge negatiivne hind Baltikumi majandusele.

4 comments:

  1. Kaks väikest redaktsioonilist märkust teie blogi kohta. Esimene läbiv asi on paralleelne kasutus "Rail Baltica" vs "Rail Baltic". Olgu siis ikka üks nimevariant. Ja teine, samuti läbiv, on see, et te ei armasta komasid eriti ja kohati teeb see tekstist arusaamise veidi aeganõudvamaks kui tarvis :).

    Muidu ikka jõudu! :)

    ReplyDelete
  2. Tere Ain.

    Aitäh tähelepanu juhtimast.

    Nimevorm Rail Baltic tuli Eestis kasutusele kuna EKI nii soovitas. http://keeleabi.eki.ee/index.php?leht=8&id=187

    See on mitmes mõttes ebasobiv. Googeldamine ei anna esiteks "Rail Baltic" puhul õigeid tulemusi, vaid leiame infot eraettevõtete Baltic Raili http://www.balticrail.com/ ja Air Balticu kohta http://www.airbaltic.com/. Teine oluline põhjus on ajaloolise järjepidevuse tagamise soov. Rail Baltica idee algusaeg on 1990-ndate esimeses pooles kui vastav transpordiühendus tõstatati läänemere äärse planeeringu VASAB Tallinna Raportis (VASAB Tallinn Report, 1994) oluliseks teemaks. Alates sellest ajast on domineerinud nimekuju Rail Baltica. Hilisemad poliitilised manipulatsioonid on toonud kaasa muid nimekujusid. Rail Baltica 2 nt Leedus, Rail Baltica regional Lätis. Segadust on palju. RBR kasutab kahte nimekuju teadlikult, et olla vastavuses nii rahvusvaheliste kui Eesti siseste huvidega. RBR peab erinevalt EKI soovitusele paremaks nimekujuks Rail Baltica kuna ajalooline nimi on projektil olemas ja võiks säilida.

    Mis puudutab komasid, siis see võib õige olla. Osa teksti põhineb ka osaliselt ingliskeelsel infol. See võib normaalse teksti kirjutamist segada.

    ReplyDelete
  3. Saan ma õigesti aru, et Lätis/Leedus on endiselt kasutusel Rail Baltica, olgu siis lisanduvate sõnadega või ilma? Kas nende keelereeglite kohtaselt ongi see igati OK?
    Eesti keeles tundus ta ebakorrektne ja kuidagi peenutsev algusest peale. Samas kui ainult meie hakkasime teistsugust kuju kasutama, siis see omakorda on ka tõesti mitmest aspektist pigem halb kui hea.

    ReplyDelete
  4. Ain, jah saad õieti aru. Läti ja Leedu kasutavad Rail BalticA, nendeni ei ole EKI nõuanne jõudnud. See on täiendav põhjus miks RBR on jätkanud mõlema vormi kasutamist ja miks RBR arvab et tegelikult peaks ka Eestis jätkama vormi Rail BalticA kasutamist.

    Nt Leedust uudis, et Rail Baltica võib läbi kukkuda tänu Leedu nõudmistele. Kasutusel kuju Rail Baltica 2.
    http://www.ve.lt/naujienos/ekonomika/ekonomikos-naujienos/ep-rail-baltica-2-projektas-gali-zlugti-del-lietuvos-kaltes-1110131/

    Tava ületab keelenõuande soovituse ja Rail Baltica on levinum nimi. Olgu ta siis ebakorrektne või korrektne.

    ReplyDelete