12.17.2013

Riik kuulutas välja Rail Balticu propagandahanke, Leedu juba varasemalt

Arileht.ee vahendab uudist, et riik kuulutas välja Rail Balticu propagandahanke
"Tehnilise järelevalve ameti avalike suhete peaspetsialist Anu Võlma sõnul on hanke eesmärgiks leida teenusepakkuja, kes pakuks Rail Balticu eestisiseste planeerimis- ja projekteerimistööde kommunikatsiooniteenust.
"Töö sisu on väga laiapõhjaline: Rail Balticu planeerimis- ja projekteerimistööde kommunikatsioonistrateegia arendamine, igapäevase Eesti ja rahvusvahelise, eelkõige proaktiivse pressitöö korraldamine, meediamonitooring ja infokeskkonna analüüs, kriisikommunikatsioonivalmidus ja kriisikommunikatsiooni nõustamine, suhtlemine Rail Balticu arendustöödega seotud sidusgruppidega ja nende kaasamine, arvamusuuringute ettevalmistamine, ürituste (nt teemakohaste teabepäevade) korraldamine, teavitusmaterjalide koostamine, kodulehekülje ja sotsiaalmeedia haldamine," loetles Võlma ette ülesandeid, mis ootavad hanke võitjat ees.
...
"Üldsuse infovajadus sel teemal on väga suur, küsimustering lai ja pidevalt arenev ning teadlikkus projekti sisu ja plaanidega seoses riigis ebaühtlane. Loomulikult on riigi huvi, et üldsuse teadlikkus oleks heal tasemel ning selle saavutamine eeldab suuremas mahus eesmärgipärast proaktiivset teavitustööd, mis on äärmiselt kaugel TJA kui organisatsiooni tavapärasest meediasuhtlusest nii meetodite kui intensiivsuse osas. Sellises mahus meediaplaneerimist ja korraldust ei suuda me ainuüksi oma ressursiga teha," selgitas TJA esindaja, miks kuulutati välja suuremahuline propagandateenuse hange."

 Tegemist on äärmiselt vajaliku ja asjaliku sammuga. Praegu puudub adekvaatne ja põhjalik infokanal Rail Baltica kohta. Avatud on küll RailBaltic.info, kuid see veebileht on praegu veel liiga hõre, et osaleda info jagamises. Infovaakumit on asunud täitma initsiatiivgrupp Avalikult Rail Balticust, aga nagu mitmed postitused varasemast on selgitanud, on mitmed ARB-ga seotud inimeste mõtteavaldused osutunud valeks. Avalikkust ei saa teavitada organisatsioon mis lubab rahvarahutusi kui oma tingimusi ei saa, mis edastab valeinfot ja mis on negatiivse eelmeelestatusega.


Propagandahankega on Eesti praegusel hetkel hiljaks jäänud. See on tulekahju kustutamine. Leedu näiteks on ametlikke propaganda- ehk teabeüritusi juba varakult korraldama asunud. Leedu Raudtee poolt korraldatava riigihanke teade kommunikatsiooniteenuste ostmiseks (Service contract – 387751-2011) ilmus juba 2011 aastal.

Hanke sisuks oli kommunikatsiooniteenuste ostmine, muuhulgas: avalikkuse informeerimine läbi meedia, TV reklaamid, kajastus raadios, TV reportaaźid, temaatilise TV programmi tootmine ning infopäevade ja ürituste kajastamine, suveniirid jmt (handouts), info ja välja jagatavate materjalide jagamine.

Hanke töö maht 31 kuud alates hanke võitja selgumisest. Hankel osalejatele oli seatud rida eeltingimusi, kuid kõik need olid ootuspärased: maksuvõlgnevuste puudumine, eelnev suuremahulise kommunikatsiooniakti läbiviimise kogemus, projektijuhtide jt töötajate kvalifikatsiooni nõuded.


Leedu komunikatsioonihanke tulemusi on võimalik ka reaalselt näha. Avatud on näiteks YouTube kanal Rail Baltica tarbeks ja valminud ka teemakohane uudistesaade. Samuti on toimunud koosolekuid koos informatiivse materjaliga trassiäärsetes piirkondades. Midagi taolist on vaja ka Eestis. Rail Baltic on Baltikumis sajandi taristuprojekt ja see vajab ka head avalikku teavitamist. 

No comments:

Post a Comment