2.19.2014

Seimi välisasjade komisjon kohtus Leedu suursaadikuga, et arutada Rail Baltica arenguid

19 Veebruaril kohtusid Läti Seimi välisasjade komisjon ja Leedu suursaadik Ričardas Degutis, et arutada Rail Baltica arenguid, teatab Seimi pressiteenistus. Kohtumisel avaldati muret, et protsess võib venima jääda kuna Leedu soovib oma esilagset Kaunase varianti ümber suunata läbi Vilniuse.

"Kui Leedu otustab, et Rail Baltica trassis peab tulema muudatusi, siis tähendab see seda, et ka varasemaid EL otsuseid tuleb muuta. Välisasjade komisjon loodab, et Leedu ei soovi muuta Euroopa Parlamendi ja Euroopa Nõukogu otsuseid, sest see võib tähendada ka Baltikumile kuuluva rahastuse muutust," rõhutas välisasjade komisjoni liige Ojārs Ēriks Kalniņš. Samal ajal juhtis ta tähelepanu, et kui uus Vilniuse ühendamise algaus ei tähenda trassi, asukoha ja disaini muudatusi Vilniuse osas, siis tähendab see projekti jätkumist.


Kommentaar: Lätil on üsna sarnane positsioon Eestile: kui Leedu tahab Vilniuse lisamist, siis peab ta ise EL institutsioonidega läbi rääkima. EL on oma otsuse teinud ja põhistanud vähemalt kahes olulises juriidilises aktis - CEF ja TEN-T seadustes. Leedu ei saa nõuda oma Balti naabritelt Vilniuse lisamist, sest ei Eestil ega Lätil pole õigust anda luba ehitada uus kiire raudtee läbi Vilniuse. Kui Leedu soovib Vilniuse lisamist ja pöördub EL institutsioonide poole, siis põhimõtteliselt sellist sammu ta astuda võib, kuid reaalselt tulemust sellel poleks, sest otsused on juba tehtud. See on suur risk kuna esimesest rahastamise ringist Baltimaad jäävad välja mistõttu kogu projekti rahastamine on küsimärgi all. On täiesti selge, et Vilniuse trassi lisamine tähendab viivitusi Rail Baltica rajamisel.

No comments:

Post a Comment